Hoe ik werk

Als coach ben ik vertrouwd met diverse methoden, technieken en werkvormen. Afhankelijk van jou en jouw vraag kijken we samen wat bij jou past en voor jou werkt. Bij stress & burn-out gerelateerde vragen maak ik gebruik van de CSR®-methode. Ook werk ik graag systemisch.

Coachen bij stress en burn-out

Stress zorgt voor energie en focus. Het is een prachtig mechanisme dat ervoor zorgt dat je iedere dag opstaat en aan het werk gaat. Stress is eigenlijk nooit het probleem. Wel het gebrek aan voldoende herstel.

Als stress & burn-out coach leg ik vaak uit dat je lichaam eigenlijk een batterij is. En stress de energie die je uit de batterij haalt. Dus na inspanning is het belangrijk dat je jezelf weer oplaadt. Als je te lang doorgaat, zonder te ontspannen, kun je fysieke klachten krijgen (hoofdpijn, rug- en nekpijn, maagklachten, benauwdheid en slaapproblemen). Als je onvoldoende herstelt, kun je ook sterkere gevoelens of emoties krijgen (angst, frustratie of boosheid). 

Mensen met stress & burn-out gerelateerde klachten lukt het vaak niet meer zelf om te ontspannen. Ik leer je wat er in je lijf en brein gebeurt onder invloed van stress. En hoe je je stressniveau (met o.a. slaap, voeding, beweging, ademhaling en ontspanning) weer terug kunt brengen naar gezonde waarden. Langdurige stress ontregelt je lichaam. Daarom gaan we eerst fysiek aan de slag. Als je lijf weer op de rit is, kijken we ook naar welke eigenschappen van jou eraan bijgedragen hebben dat je deze klachten hebt gekregen. En hoe je dit in de toekomst kunt voorkomen.

Omdat lichaamsgericht werk heel goed kan helpen om het lijf weer te leren ontspannen, heb ik hiervoor een aantal specialisten om mij heen verzameld, naar wie ik cliënten vol vertrouwen doorverwijs.

Meer weten over stress en burn-out? Dit filmpje legt het heel helder uit.

Systemisch coachen

In een coachtraject kan het van grote meerwaarde zijn om niet alleen jou als individu maar ook de context / systemen rondom jou te bekijken (familie, organisatie, cultuur). Op deze manier worden verbanden en patronen zichtbaar en plaatsen we jouw coachvraag in een breder perspectief, waardoor jij meer inzichten krijgt. Binnen deze methode werk ik bijvoorbeeld met het genogram en tafelopstellingen.